Ilmainen varhaiskasvatus ja realiteetit

Olen saanut lukuisia yhteydenottoja ympäri Suomen koskien ilmaista varhaiskasvatusta. ESS uutisoi vaalikonetuloksista aiheeseen liittyen eilen - suurin osa kuntavaaliehdokkaista Lahdessa kannattaa ilmaista varhaiskasvatusta. 

Hämmennys kuvaa sanana eniten kyselijöiden ja myös omia tuntemuksiani. Mainittakoon, että yhtä lukuunottamatta yhteydenottajat ovat vanhempia, joilla on päiväkoti-ikäisiä lapsia. Esimerkiksi Lahdessa on ensinnäkin päiväkotipaikkapula. Edes lastensuojelun asiakkaille ei tahdo löytyä paikkoja *objektiivisen* tarpeen kohdatessa perhettä. Subjektiivista oikeutta varhaiskasvatukseen rajattiin syksyllä 2016 säästösyistä. Asun itse alueella, jossa päivähoitopaikoista on niin huutava pula, että emme saaneet kumpaakaan lastamme lähipäiväkotiin kun minun piti palata vanhempainvapaalta työhön, lapset olivat sijoitettuna eri päiväkoteihin. Lisäksi 3-5-vuotiaiden osuus varhaiskasvatuksessa on kaupungissamme alle 70% kun tavoitteeksi on asetettu 95%. Jostain siis tarvitaan jokatapauksessa monta sataa lisäpaikkaa. Tavoite toki helpommin savutetaan jos palvelu on ilmaista.

Päiväkodeissa ryhmät ovat täysiä ja henkilöstömitoitus on lain mukainen *minimi*. Budjetin tiukkuudesta johtuen on asetettu sijaiskieltoja. Henkilökunta tekee lähes ylimaallisen upeaa työtä olemattomilla resursseilla, joissain paikoissa sisäilmaongelmista kärsien. Hammashuolto suosittelee lapsille 2 xylitol-pastillia joka aterian jälkeen eli 6 pastillia päiväkotipäivänä. Säästösyistä kaupunki tarjoaa ilmeisesti vain 1-2 pastillia/lapsi/päivä. 

Olen keskustellut Lahden kaupungin sivistyslautakunnan jäsenten kanssa sekä kuunnellut sivistystoimialajohtajaa ja valtuutettuja asiaan liittyen. Kaikkiin kehitysehdotuksiin tiivistetty vastaus on "ei ole rahaa". 

Ja nyt, nyt ollaan sitä mieltä, että varhaiskasvatuksen täytyy olla ilmaista. En edes tiedä, mitä sanoisin. Mistä sitä rahaa yhtäkkiä tuli? Minuun yhteyttä ottaneet tavalliset perheet ovat kertoneet, etteivät he halua ilmaista varhaiskasvatusta. He maksavat siitä mielellään ja tietävät että se on nyt jo edullista ja tarpeen mukaan jopa ilmaista. Sen sijaan vanhemmat toivovat ylipäänsä varhaiskasvatusta: puhtaassa, viihtyisässä lähipäiväkodissa. He toivovat, että lapsille on tarjolla syli ja laadukasta ruokaa. He toivovat, että koulutettu henkilökunta viihtyy työssään eikä ole ylikuormittunutta. 

Peräänkuulutan vastuullisuutta. Olisihan se ilmainen varhaiskasvatus "ihan kiva", ja joissain kaupungeissa jo todellisuuttakin. Mutta erityisesti Lahdessa näen tässä asiassa useita kehityskohteita, jotka ylimääräisen rahan ilmaantuessa täytyy ensin laittaa kuntoon. On myös epäselvää, mitä tämä maksuttomuus tarkoittaisi perhepäivähoidon tai yksityisten päiväkotien asiakkaille.

Kuulen mielelläni ilmaista varhaiskasvatusta kannattavilta perusteet esitykselle, sekä mistä raha otetaan eli mistä leikataan. Toivon, että tavoitteena ei ole veronkorotukset.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kuka vastaa nuorten hyvinvoinnista?

Sotesta 3: Kirje perusterveydenhuoltoon