Miksi Keskusta?

Valintani lähteä ehdolle Keskustan riveistä on herättänyt ihmetystä erityisesti uudella kotiseudullani Päijät-Hämeessä. Minun on oletettu olevan Kokoomuksen ehdokas. Minua pidempään tunteneet eivät ole yllättyneet. Olen kotoisin Kristiinankaupungista ja kouluikäni olen asunut Kuortaneella. Äitini on ollut mukana kunnallispolitiikassa keskustalaisena ja keskustalainen ajattelu onkin minulle tuttua. Jos perintötekijöiden perusteella puolue valittaisiin, voisin kai olla myös demareiden listalla – edesmennyt isoäitini on SDP:n kunniajäsen. Henkilökohtaisesti, omalla asiallani, voisin hyvin olla oikealla laidalla.

En allekirjoita minkään puolueen puolueohjelmia sellaisinaan ja varsinkaan viimeaikaisia linjauksia. Joka puolueella on tärkeitä pointteja, joka puolueella on asioita, joista olen eri mieltä. Nyt ollaan vuodessa 2016, maailma ei ole mustavalkoinen. Yleisesti kaikki on hyvin, hyvinvointiyhteiskunta porskuttaa ja ihmiset elävät pidempään kuin koskaan. On julkinen terveydenhoito, päivähoito, jonkinlainen sukupuolten välinen tasa-arvo, normienpurkutalkoot jne. Mutta yhteiskuntamme on ennen näkemättömän tilanteen edessä: Rahat loppuvat. Kohtalainen kansanosa voi huonosti. Yrittäjät ovat ahdingossa. Lasten ja perheiden hyvinvointi tuntuu olevan näennäistä. Nuoret syrjäytyvät työelämästä jo ennen kuin ovat päässeet kunnolla alkuunkaan. Työelämä muuttuu. Valtio velkaantuu. Koen, että yhteiskunta on vain niin vahva kuin sen heikoin lenkki.

Seuraavat kolmet vaalit Suomessa (kuntavaalit, maakuntavaalit ja eduskuntavaalit) ovat sote –vaalit, tämä on fakta. Uudistuksen valmistelu on pitkällä, suuriin linjoihin ei enää voi vaikuttaa. Tästä syystä valitsin puolueen, joka lähinnä edustaa omaa käsitystäni sote –palveluiden järjestämisestä, riitelemättä omaa arvomaailmaani vastaan. Keskustan tavoite on tarjota sote –palvelut kaikille asuinpaikasta riippumatta, ennaltaehkäisyyn panostaen. Valinnanvapaus on kiva lisä, mutta kun on työskennellyt lääkärinä paikoissa, joissa kuntalaisilla ei tahdo olla edes mahdollisuutta päästä lääkäriin (viiveelläkään) ja lähimpään terveyskeskuspäivystykseen on lähes 200km matkaa, on selvää, että perusasiat täytyy ensin saada kuntoon. Vain terveyden ja hyvinvoinnin edistämiseen ja sairauksien ennaltaehkäisyyn panostamalla voidaan aidosti tehdä KiKy-loikkia ja säästää miljardeja.

Sitoutumattomana olen ainakin toistaiseksi siksi, että nykytilanteessa täytyy pyrkiä reippaasti eteenpäin puoluekannasta riippumatta. Tehdään sellaisia päätöksiä, jotka aidosti tukevat koko yhteiskunnan hyvinvointia. Äänestysaktiivisuus viime kuntavaaleissa oli huolestuttavan alhaalla, vain noin 58%. Lisäksi Yle uutisoi tänään, että moni ei edes tunne kunnallisen päätöksenteon järjestelmää. Ihmiset eivät jaksa seurata keskustelua ehkä juuri siksi, että se painottuu liikaa puoluepolitikointiin ja omista poteroista huuteluun. Oma tavoitteeni on puhua mahdollisimman konkreettisesti ja rehellisesti ihmisten elämästä, arjesta ja taloudesta kaiken oppimani ja kokemani pohjalta. 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kiitos päiväkoteihin!

Sotesta 2: Ensihoito ja talous

Sotesta 3: Kirje perusterveydenhuoltoon