Kuntavaalit 2017

Eikö sulla riitä pikkulapsiarjessa tarpeeksi hommaa?”
”Lähde, lähde ihmeessä!”
”Ihanaa, kun joku jaksaa meidänkin perheen puolesta hoitaa asioita.”

Olen seurannut sote (sosiaali- ja terveydenhuollon uudistus) –keskustelua mediasta viimeiset pari vuotta vähän etäältä. Todennut, että odotellaan. Kevättalvella alkoi huoli kaihertaa mieltä: Mitä ne aikovat minun ammatilleni ja työkentälleni tehdä? Minkälainen yhteiskunta lapsillemme jää? Kuka huolehtii yhä monimutkaisemmaksi muuttuvassa palveluverkostossa siitä, että myös vanhat ja väsyneet tietävät, mistä avun saa? 

Sitten kesällä tuli turhautuminen oman kotikaupunkimme poliittiseen ilmapiiriin. Kysyimme, vaan emme saaneet vastauksia. Tuli vaikutelma, että kuntalaisen mielipiteellä ei ole merkitystä.

Lääkäriliiton blogi elokuussa sysäsi prosessin todella liikkeelle. Piiriylilääkäri, terveydenhuollon erikoislääkäri Sami Heistaro pitää kirjoituksessaan kriittisen tärkeänä, että kunnissa on soten siirtymäkaudella päätöksentekijöinä vahvoja soten asiantuntijoita. Lakiluonnoksessa terveyden ja hyvinvoinnin kannalta erityisen merkittäviä jatkossakin kunnalle jääviä sektoreita ovat muun muassa opetus-, varhaiskasvatus-, nuoriso- ja liikuntatoimi.

Melkoinen myllerrys on päässäni käynyt viimeisten viikkojen aikana. Aion asettua ehdolle Lahden kaupunginvaltuustoon. Tavoitteenani on nostaa kaavailtujen sote –muutosten vaikutukset näkyväksi tavalliselle kuntalaiselle, ohjata keskustelua avoimempaan suuntaan ja painottaa kuntatalouden pitkän tähtäimen tavoitteita lasten ja nuorten hyvinvoinnin kautta. Työterveyslääkärinä olen ainutlaatuisella näköalapaikalla koko työelämän, mutta erityisesti julkisen sektorin paikalliseen kenttään. 

Ensi kevään kuntavaalit ovat sote –vaalit.

Kommentit

  1. Huikee homma! Täällä olisi yksi varma ääni, harmi kun ollaan eri kaupungissa. Itsellä ollut samanlaisia ajatuksia tänä syksynä... Ehdolle asti en kuitenkaan aio tai noh, juuri se ei ole edes känyt mielessä, mutta just tuota omaa ammattia ja huolta siihen liittyen kans pyöritellyt.

    VastaaPoista
  2. Hienoa Henni, tarvitsemme asiansa osaavia asiantuntijoita päätöksentekoon. Onnea!

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kuka vastaa nuorten hyvinvoinnista?

Ilmainen varhaiskasvatus ja realiteetit

Sotesta 7: Hoidon jatkuvuus